stranci-header
stranci-domov stranci-novice stranci-koncerti stranci-diskografija stranci-galerija stranci-merch stranci stranci-kontakt
 
images-stran/myspace.jpg   facebook     reverbnation   youtube   soundcloud   twitter
 
     
 
 
 
Peter Schmidt
vokal
 
Matjaž Naglič
kitara
 
Grega Sevnik
bas
 
Dare Gozdnikar
bobni
             

Stranci, celjski rokovski kvartet, so se skupaj zbrali v maju 2002. Peter Schmidt - vokal, Matjaž Naglič - kitara, Grega Sevnik - bas in Dare Gozdnikar - bobni so stari znanci iz številnih alternativnih rokovskih zasedb (Phone Box Vandals, Baby Zdravo, Res nullius, Daddy's Pudding, The Stroj, Lokalne Pizde, AMP,Strojmachine, Emerson...) Stranci so si nadeli glasbeno oznako "ljuta rokcina". Neobremenjenost s politicnimi, nacionalnimi, spolnimi in drugimi omejenostmi Stranci izražajo tudi z ustvarjarjanjem v vec jezikih: slovenšcini, srbohrvašcini, nemšcini, anglešcini in rušcini...

Jeseni 2005 ugleda luč sveta prva - samozaložena - zgoščenka "Zavrnjeno" z dvanajstimi avtorskimi skladbami.

Za skladbo "Pozabi tako demokracijo" posnamejo videospot, ki lepo podčrta družbenopolitično ozaveščenost pesmi. Naslednje leto in pol obrede skupina številna slovenska koncertna prizorišča in nastopi tudi v dunajskem klubu Replugged in na festivalu na hrvaškem Velem Lošinju.

Bili so zmagovalci glasbenega natečaja Stična 2008.

Sodelovali so tudi na kompilacijskem albumu Vala 202 - VAL 08 s pesmijo Rdeča raketa ter tudi s komadom Kao da je na CD kompilaciji internetnega portala MMC festivala ( Multimedijski center RTV Slovenija ).

V maju 2009 nastopijo kot finalisti natečaja Škisove tržnice 2009.

Njihova obdelava pesmi Triglav v negativu je tudi na CD kompilaciji Rokerji pojejo pesnike - izšla je novembra 2009.

20. Novembra 2009 so izdali drugo ploščo >Kirjetukinor?<

Za CD kompilacijo Rokerji pojejo pesnike 6 posnamejo pesem Veliki črni bik

20. maja 2011 izdali nov VIDEO Veliki črni bik. Premiera je bila v kinu Metropol Celje. Video je po celovečercu Socializacija bika vizualno priredil Marko Radosavljević.. Besedilo je napisal pesnik Tomislav Vrečar, pri zvočnem nastajanju pesmi pa so Stranci povabili k sodelovanju pevko Vesno Žličar iz skupine Abbey's Road, ki je odpela del omenjene pesmi. Snemanje je potekalo v žalskem studiu Peer, produkcija in mastering pa pod budnimi ušesi tonskega mojstra Gregorja Peera in Strancev.

V juliju 2011 se jim pridruži nov basist Grega Sevnik.

25.10.2011 izide nov single Lost in translation. Nagnjenost k multilingualnosti ter druženju z različnimi glasbeniki je znova obrodila sadove. Pesem je v angleščini, k sodelovanju pa je priskočil pevec Marko Duplišak iz skupine LastDayHere. Snemanje in mastering sta potekala v žalskem studiu Peer s tonskim mojstrom Grego Peerom.

16. januarja 2012 pa smo izdali že drugi single z naslovom To je ta dan.

 
© 2011, Stranci - Izdelava spletnih strani Graviton Design.    Pravice pridržane. Za urejanje se prijavi